korinthos24.gr
odika-erga-3
Δ.ΝΕΜΕΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Υπό σχεδιασμό ή υλοποίηση 21 νέα μικρά οδικά έργα σε όλη την Ελλάδα – Ποιούς δρόμους αφορά

Κοινοποίηση

Προχωρούν σταθερά οι διαδικασίες σε πολλές περιφέρειες και πόλεις της χώρας για έναν μεγάλο αριθμό οδικών έργων τα οποία έχουν περάσει σε φάση έγκρισης, δημοπράτησης και υλοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Για την Π.Ε. Πρέβεζας εγκρίθηκε η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου: «Κατασκευή κόμβων στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού 8 (Λούρος – Πολυστάφυλο) και στο Γοργόμυλο ΠΕ Πρέβεζας» προϋπολογισμού 1.380.000 ευρώ.
 2. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες του έργου «Βελτίωση Οδικού Τμήματος Βουνάσα – Ελάτης εντός των ορίων της Π.Ε. Κοζάνης», συνολικού προϋπολογισμού, 2.730.000,00 € (με Φ.Π.Α). Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και χρηματοδοτείται κατά 85% από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κατά 15% από τον Δήμο Σερβίων. Περιλαμβάνει τη βελτίωση οδικού τμήματος, μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου, εντός των ορίων της Π.Ε. Κοζάνης, με τη χάραξη να ακολουθεί την υφιστάμενη οδό βελτιώνοντας όμως τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και τις στροφές της, ώστε να είναι ασφαλής και λειτουργική για τους οδηγούς που θα κινούνται σε αυτήν.
 3. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στην βελτίωση του οδικού δικτύου της Δυτικής Αργιθέας  με νέα τοιχία αντιστήριξης, επιχώματα, φράχτες ανάσχεσης βραχοπτώσεων καθαρισμό πρανών, καθαρισμό τάφρων αποχέτευσης όμβριων, ασφαλτόστρωση, σήμανση και στηθαία ασφαλείας.
 4. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στην επαρχιακή οδό Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Καρυά, στο οποίο διενήργησε αυτοψία ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης. Το προϋπολογισμού 7.640.000 ευρώ έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του πιο πάνω οδικού άξονα προς τον τουριστικό προορισμό των Τρικάλων, μέσω της Ρίζας.
 5.  Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπεγράφη σύμβαση που αφορά το προϋπολογισμού 4.563.000 ευρώ έργο κατασκευής σύνθετου κόμβου στην συμβολή της παλαιάς με τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στους Αγίους Θεοδώρους, στα διυλιστήρια της Μotor Οil, όπως και της διαμόρφωσης της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών από τον ισόπεδο κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως τον ισόπεδο κόμβο Λεχαίου.
 6. Νέο έργο για τη βελτίωση του οδικού κυκλώματος της Αργιθέας δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης του έργου ύψους 2.500.000 ευρώ που περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, τεχνικών έργων και οδοστρωσίας σε τμήματα που έχουν υποστεί ζημιά από θεομηνίες. Το συμφωνητικό με τον ανάδοχο του προϋπολογισμού 630.000 ευρώ έργου συντήρησης του οδικού δικτύου στον Δήμο Σπάρτης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαΐου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας.
 7. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε ήδη στην κυκλοφορία και ο τρίτος κυκλικός κόμβος επί της οδού Απ. Κουγιάμη, στη συμβολή της με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου στη Θέρμη. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιανουαρίου είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία ο πρώτος, από τους δύο νέους κυκλικούς κόμβους που κατασκευάστηκαν στην οδό Απ. Κουγιάμη, στη συμβολή της με την οδό Αθανασίου Διάκου. Πλέον, στην οδό Απ. Κουγιάμη η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό οχημάτων καθώς εξυπηρετεί και υπερτοπικές μετακινήσεις, είναι σε λειτουργία τρεις κυκλικοί κόμβοι (μαζί με αυτόν στη συμβολή με την οδό Παν. Τσαλδάρη), γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την οδική ασφάλεια, καθώς περιορίζεται η ταχύτητα των οχημάτων, σε έναν δρόμο στον οποίο έχουν σημειωθεί ατυχήματα που στοίχισαν δυστυχώς και ανθρώπινες ζωές. Η κατασκευή των δύο νέων κυκλικών κόμβων αποτελεί μέρος του έργου “Διαμόρφωση κυκλικών κόμβων οδού Κουγιάμη με τις οδούς Αν. Παπανδρέου και Αθ. Διάκου και λοιπές επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο”. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 502.000  ευρώ (με ΦΠΑ) υλοποιεί ο δήμος Θέρμης δια της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων. Οι εργασίες στον κυκλικό κόμβο, στη συμβολή της Απ. Κουγιάμη με την Αθ. Διάκου περιλάμβαναν την κατασκευή κεντρικής νησίδας ακτίνας 5,5 μέτρων (εκ των οποίων προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου πρασίνου σε μια ακτίνα 3 μέτρων), κατασκευή τεσσάρων διαχωριστικών νησίδων, κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους 3 μέτρων στην περιοχή του κόμβου, τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης, οριζόντιας σήμανσης -διαγράμμιση και τοποθέτηση στύλων ηλεκτροφωτισμού. Το έργο συνολικά περιλάμβανε επίσης την βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού στον κόμβο Λήδα Μαρία και την ανάπλαση τμήματος της οδού Αγιορειτών Πατέρων, στο Τριάδι, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
 8. Τρία εμβληματικά έργα που βρίσκονται σε φάση  υλοποίησης,  αυτά, της Σήραγγας της Κλεισούρας, του οδικού άξονα Κοζάνης – Ρυμνίου και ο δρόμος του Περιφερειακού Κοζάνης ήταν το αντικείμενο της ευρείας τεχνικής  σύσκεψης,  ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  Γεώργιο  Κασαπίδη, υπηρεσιακών στελεχών από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της έδρας και της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς και εκπροσώπων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. και στελεχών της ΑΝΚΟ.
 9. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το έργο «Εγκατάσταση νέων κόμβων φωτεινής σηματοδότησης» σε κόμβους της Πάτρας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 403.225.81 ευρώ ανά τ.μ., και η διάρκεια της σύμβασης είναι στους 18 μήνες. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 14/07/2023 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 20/07/2023.
 10. Με σταθερό βηματισμό προχωράει το έργο για το οδικό τμήμα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι. Πιο συγκεκριμένα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδική Αξιολόγηση για το Οδικό Τμήμα “ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΣΑΓΙΑΔΑ – ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ” ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 30 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 30/06/2023. Φορέας υλοποίησης και αρμόδιος του έργου είναι  η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».
 11. Ένα ιδιαίτερης σημασίας έργο, με αναφορά όχι μόνο στον Δήμο Ευρώτα αλλά και σε ολόκληρη τη Λακωνία, μπήκε στη φάση υλοποίησής του με την θεμελίωση το Σάββατο 13 Μαΐου από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα της νέας γέφυρας του Ευρώτα, στην Σκάλα, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 4.465.000 ευρώ.
 12. Υπεγράφη σύμβαση για το έργο “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠ. ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΟΜΒΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ – ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ – ΜΥΚΗΝΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ”. Η αρχική εκτιμώμενη συνολική αξία της σύμβασης ήταν στα 38 εκατ. Ευρώ ενώ η χαμηλότερη προσφορά ήταν στα 30 εκατ. Ευρώ. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ανάδοχος του έργου είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ.
 13. Σε δημοπράτηση βγήκε στον άξονα Λαμία-Καρπενήσι, το μεγάλο οδικό έργο για το τμήμα Μακρακώμη-Τυμφρηστός. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα βελτιωθεί γεωμετρικά την σύνδεση του Καρπενησίου με την Λαμία και το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ
 14. Υπογράφηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, «Βελτίωση κόμβων Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.139.679,96 €
 15. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα οδοποιίας που εκτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Αχαΐα. Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης βρέθηκε στην περιοχή της Αιγιάλειας και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών συντήρησης – αποκατάστασης και άρσης της επικινδυνότητας στο εθνικό οδικό δίκτυο της Αχαΐας
 16. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ έργο βελτίωσης και συντήρησης στο τμήμα Χώρα – Πύργος – Φλόκα – Γαργαλιάνοι της 9ης εθνικής οδού, στην Π.Ε. Μεσσηνίας.
 17. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για εκτέλεση οδικού έργου στην Κομοτηνή. Η σύμβαση αφορά στην εκτέλεση του υποέργου: «Βρύση Μουσά Χ.Θ. 13+960 έως όρια Ν. Έβρου Χ.Θ. 14+658» που αποτελεί τμήμα του κυρίως έργου με τίτλο «Βελτίωση Οδού Μαρώνειας – Παραλίας Πετρωτών – Ορίων Νομού Έβρου» σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες εφαρμογής και τους όρους των εγκεκριμένων συμβατικών τευχών μελέτης και των όρων δημοπράτησής του. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 16/06/2023 και η αποσφράγιση είναι προγραμματισμένη για τις 23/06/2023. Το έργο έχει προϋπολογισμό και 435. 483 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 18. Συμβάσεις για έργα στη Λακωνία συνολικού προϋπολογισμού 7.160.000 ευρώ υπέγραψε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαΐου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Σπάρτη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης -παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και Υποδομών Νίκωνα Τζινιέρη- υπέγραψε με τους αναδόχους τα συμφωνητικά για την α) ολοκλήρωση της κατασκευής του δεύτερου τμήματος του δρόμου Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, έργο προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ, β) συντήρηση της εθνικής οδού 82 Σπάρτης – Καλαμάτας, έργο προϋπολογισμού 360.000 ευρώ και γ) συντήρηση του δρόμου Κροκεές – Λάγιο, στον Δήμο Ευρώτα, έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 19. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, για την εκπόνηση μελέτης που αφορά στην κατασκευή της γέφυρας στον Ζαχολίτικο ποταμό. Επίσης, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης και η κατασκευή νέας γέφυρας στην Συκιά.
 20. Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οριστική παραλαβή του συνόλου των μελετών, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης βελτίωσης της Ε.Ο. Θήβας – Λιβαδειάς, από το πέρας της Παράκαμψης Αλιάρτου έως την διασταύρωση προς Άγιο Γεώργιο, με παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες: Οδοποιίας και Κόμβων,  Υδραυλικής, Γεωλογικής, Περιβαλλοντικής, Τοπογραφική (και των τευχών ΣΑΥ-ΦΑΥ), με τις οποίες: Α) Βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού B) επιτυγχάνεται η αύξηση της οδικής ασφάλειας τόσο για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής και των γύρω οικισμών, όσο για τους χρήστες της υπερτοπικής κυκλοφορίας, Γ) μειώνονται οι χρόνοι των υπερτοπικών μετακινήσεων, Δ) περιορίζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις (θόρυβος, ρύπανση κλπ). Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, από το πέρας της παράκαμψης Αλιάρτου, έως την διασταύρωση προς Άγιο Γεώργιο -με παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής- αποτελεί τμήμα της Ε.Ο. «Ελευσίνα- Θήβα – Λιβαδειά» που ανήκει στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Έχει μήκος 8,1 χλμ. περίπου και κατά μήκος της προβλέπεται η ανάπτυξη τεσσάρων κόμβων.
 21. Ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Μάνης δρομολογήθηκε με την υπογραφή την Παρασκευή 5 Μαΐου, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και ΑΟΤΑ “Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση μελετών που αφορούν στη βελτίωση (κατά τμήματα) της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Καρδαμύλης – Οιτύλου και παράκαμψη των οικισμών της Καρδαμύλης και του Αγιου Νίκωνα. Με συνολικό προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ, η εν λόγω μελέτη αποσκοπεί στην αναβάθμιση του πιο πάνω οδικού άξονα βελτιώνοντας σημαντικά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των υπό μελέτη τμημάτων, ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια και η άνεση της κυκλοφορίας των χρηστών του οδικού δικτύου, μιας και τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Μάνης παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη και ως προς την επισκεψιμότητα και ως προς τις επενδύσεις. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των αυξημένων επισκεπτών της, απαιτείται η αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ειδικότερα, η μελέτη, η προγραμματική σύμβαση για την οποία υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, θα αφορά στα πιο κάτω τρία τμήματα:
 • Α) Μικρή Μαντίνεια – Σταυροπήγιο (μελέτες: τοπογραφική, συγκοινωνιακή, υδραυλική, ηλεκτρομηχανολογική, στατική, ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, περιβαλλοντική, γεωλογική καθώς και γεωτεχνικές μελέτες)
 • Β) Παράκαμψη Καρδαμύλης (μελέτες: τοπογραφική, συγκοινωνιακή, υδραυλική, ηλεκτρομηχανολογική, στατική, ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, περιβαλλοντική, γεωλογική καθώς και γεωτεχνικές μελέτες)
 • Γ) Παράκαμψη Αγίου Νίκωνα (μελέτες: τοπογραφική, συγκοινωνιακή, υδραυλική, ηλεκτρομηχανολογική, στατική, περιβαλλοντική, γεωλογική καθώς και γεωτεχνικές μελέτες).

ΠΗΓΗ: ypodomes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΝΕΜΕΑ: Εκλογές στον αγροτικό σύλλογο

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πλειοψηφικό πακέτο σε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 1,9 GW απέκτησε η Motor Oil

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Μηχανική βλάβη σκάφους στον Κορινθιακό Κόλπο

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Αποκλειστικό: Διοικητικό πρόστιμο σε άνδρα για πυρκαγιά στο Κατακάλι Κορινθίας

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πρόγραμμα ομιλιών του Υποψηφίου βουλευτή Κορινθίας με τη ΝΔ, Γιώργου Φερετζάνη

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πέτρος Τατούλης: Θα δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, έξυπνη, ψηφιακή Πελοπόννησο

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ