korinthos24.gr
025b9faba23a96ee0a1e580ca762b40f_XL
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Οι «μαύροι» αριθμοί των πυρκαγιών: Σε τέσσερα 24ωρα κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα γης

Κοινοποίηση

Το καταστροφικο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. 150.000 στρέμματα κάηκαν από τη φωτιά στην Αττική, 30.000 στη Ρόδο και 15.000 στο Λουτράκι.

«Πληγές» στα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης μετρούν οι κάτοικοι Αττικής και Κορινθίας από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα το νησί της Ρόδου υπέστη ανυπολόγιστη καταστροφή, με πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους να παραδίνονται στις φλόγες σε κάτι παραπάνω από 48 ώρες.

Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς αποκάλυψε δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα καμένα, νεκρά ζωάκια και απίστευτη οικολογική καταστροφή.

Οι χάρτες από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών έδειχναν στις 53 ώρες από το ξέσπασμα των πυρκαγιών πως είχαν καεί πάνω από 164.000 στρέμματα γης σε Αττική και Κορινθία. Αν υπολογίσουμε και την εκτίμηση του Περιφερειάρχη Δωδεκανήσων που μιλά για 30.000 καμένα στρέμματα στο νησί, θα μιλάμε για σχεδόν 200.0000.

Οι δραματικοί αριθμοί αυξάνονται όσο περνά η ώρα, καθώς οι φωτιές εξακολουθούν να καίνε, αν και αποδυναμωμένες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών για τις καμένες εκτάσεις, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν δάση:

Στα Δερβενοχώρια κάηκαν 114.830 στρέμματα.
Στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά έγιναν στάχτη 35.990 στρέμματα στην Αττική.
Στο Λουτράκι, 13.520 στρέμματα.
Στη Ρόδο, σύμφωνα με το περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, έγιναν στάχτη 30.000 στρέμματα.
Αποκαρδιωτικές εικόνες από το Copernicus – Το μέγεθος της καταστροφής
Το μέγεθος του μετώπου αλλά και την έκταση των φωτιών που συνεχίζουν να μαίνονται τις ώρες αυτές σε Δυτική Αττική και Βοιωτία αποτυπώνουν οι εικόνες που έρχονται από την υπηρεσία Copernicus.

Αναλυτικότερα, η υπηρεσία Copernicus παρέχει πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ενεργοποιήθηκε χθες, Τρίτη (18/7) κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει επίσης εκτίμηση ζημιών σε αρκετά σημεία στην περιοχή της Αττικής.

Η φωτιά στην Κορινθία:

Η φωτιά σε Δυτική Αττική – Βοιωτία:

Η εικόνα των πυρκαγιών αυτή την ώρα
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη, 18 Ιουλίου, στη Ρόδο καθώς, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ’ όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, από τα Δερβενοχώρια συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών», επεσήμανε ο εκπρόσψπος Τύπου του ΠΣ και προσέθεσε ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λευκόχωμα Λακωνίας παραμένει σε ύφεση αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στα αεροσκάφη που επιχειρούν, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, συμπεριλαμβάνονται 4 αεροσκάφη που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από τη Ιταλία και την Γαλλία.

«Επιπρόσθετες δυνάμεις που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχουν φτάσει στη χώρα μας από Ρουμανία με 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Αύριο αναμένονται δυνάμεις από Σλοβακία η οποία θα διαθέσει 31 πυροσβέστες με 15 οχήματα και από Πολωνία η οποία θα διαθέσει 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα. Επίσης, αναμένονται να καταφθάσουν σήμερα από το Ισραήλ 2 ακόμη αεροσκάφη», υπογράμμισε.

Για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Δεν εφησυχάζουμε. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εκλογές 2023 – Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ: «Στις 21 Μαΐου γυρνάμε την πλάτη στην αδικία»

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Κόρινθος: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, αύριο 1/8 λόγω έργων για τον αγωγό φυσικού αερίου

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Aποκλειστικό-Τρόμος στο νοσοκομείο Κορίνθου: Νεαρός μπήκε με μπιτόνι βενζίνης και απειλούσε τους γιατρούς

Γιορτή γκιόσας στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας το Σάββατο 15 Ιουλίου

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων Μελέτη & Σπυρογιαννάκη στο Λουτράκι

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Αστυνομικό δελτίο Περ. Πελοποννήσου: Εξιχνίαση ληστείας στην Κορινθία – Σύλληψη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Λακωνία

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ