korinthos24.gr
Labour party; UK; Great Britain; Britain; referendum; brexit; bremain; in; out; kill; Jo Cox; England; United Kingdom; europe; eu; vote; Δημοψήφισμα; εκλογές; Αγγλία; ναί; όχι; Ευρώπη; Βρετανία; Μεγάλη Βρετανία; βουλευτής; Λονδίνο; Ηνωμένο Βασίλειο; έξοδος; παραμονή;
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Απροσδόκητη ώθηση στην οικονομία από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Κοινοποίηση

Ο ρυθμός ανάπτυξης 0,3% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο οφείλεται κατά το ήμισυ στον τομέα της εκπαίδευσης
Μια απροσδόκητη ώθηση στη χειμαζόμενη βρετανική οικονομία έδωσε τον Ιανουάριο η… επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, καθώς η αύξηση της παραγωγής ξεπέρασε τις προβλέψεις – μετά από έναν Δεκέμβριο όπου πολλοί μαθητές έμειναν στο σπίτι λόγω ασθενειών.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), κατά το ήμισυ ο ρυθμός ανάπτυξης 0,3% που καταγράφηκε οφείλεται στον τομέα της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία. Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως αναφέρει υψηλά ποσοστά γρίπης και οστρακιάς κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ενώ εικάζεται ότι ο φόβος της μόλυνσης από το COVID-19 κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί επίσης να συνέβαλε στην πρόωρη απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο.

Η εκπαίδευση αντιπροσωπεύει το 6% της οικονομίας της Βρετανίας και ο αριθμός των μαθητών είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο η ONS μετρά την παραγωγή του εν λόγω τομέα.

Αναιμική ανάπτυξη

Κατά τα άλλα, η ONS δήλωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας επεκτάθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά από συρρίκνωση 0,5% τον Δεκέμβριο – μια μέτρηση που, όπως σχολιάζει το Reuters, είναι πιθανό να διασκεδάσει περαιτέρω τους φόβους για ύφεση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν ότι η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τις υπηρεσίες, και κυρίως από την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης.

Ο τομέας της ψυχαγωγίας -που βοηθήθηκε από την επανέναρξη του ποδοσφαίρου της Premier League μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022- έδωσε άλλη μια ώθηση στην οικονομία.

Ανησυχία
Ένδειξη ωστόσο των βαθύτερων προβλημάτων της βρετανικής οικονομίας αποτελεί το γεγονός ότι η μεταποίηση και οι κατασκευές συρρικνώθηκαν. «Κοιτάζοντας κάτω από την επιφάνεια, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πιο αδύναμο έδαφος από ό,τι φαίνεται», δήλωσε η Ruth Gregory, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics.

Ο Martin Beck, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ομάδας προβλέψεων EY ITEM Club, δήλωσε ότι οι εκτεταμένες απεργίες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο πιθανώς εξηγούν γιατί η οικονομία παρέμεινε κάτω από το επίπεδο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, η οικονομική παραγωγή τον Ιανουάριο βρισκόταν 0,2% κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020 – σε αντίθεση με άλλες προηγμένες οικονομίες – και είχε παρουσιάσει μηδενική ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες και το προηγούμενο έτος.

BoE και επιτόκια
Πάντως, θεωρείται απίθανο τα στοιχεία αυτά να αλλάξουν ουσιωδώς τη συζήτηση στην Τράπεζα της Αγγλίας, που σταθμίζει αν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η πιθανότητα αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες στις 23 Μαρτίου υποχώρησε ελαφρώς την Παρασκευή σε περίπου 83%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, από 100% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η οικονομία της Βρετανίας είχε αποδειχθεί «πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί περίμεναν, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος παρουσιάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του την επόμενη εβδομάδα.

Ο Χαντ φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, αποφεύγοντας μεγάλες περικοπές φόρων ή αυξήσεις δαπανών έως ότου πλησιάσουν οι επόμενες εκλογές.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

“Δραματική αύξηση δόσεων στεγαστικών δανείων: Ανύπαρκτη η κρατική παρέμβαση” της Έλενας Κονομόδη, Υπ.Βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δικηγόρου, LLM Τραπεζικού Δικαίου

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Λημέρι Κορινθίας

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Motor Oil: Στο 2,10% το ποσοστό ιδίων μετοχών

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ ο «Δυτικός Διάδρομος» στην Πελοπόννησο

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Aνακοίνωσε ο Σταυρέλης 6 νέους υποψήφιους

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Δηλώστε στην έκθεση «ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2023»

OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment